onsdag den 7. oktober 2009

Kulturmaskinens (piv)åbne skriveværksted

Så var der igen skriveværksted. Nu med efterårsmørket lige udenfor ...

Før vi gik igang med læsning af deltagernes tekster, tog vi et par øvelser ud fra nedenstående arbejdspapir.

Poesi

ØVELSE 1

Poesi kan være mange forskellige ting, men et digt er typisk lavet af ord … (Virkelig!?) Ordene er et materiale for digteren, ligesom farverne er det for maleren. Ofte vil en maler danne en palet af farver som hun så maler med. Denne øvelse går ud på at gøre noget lignende. Tag en bog i reolen, og find omkring 10 ord som appellerer til din poetiske sans. Skriv dem ned. Skriv så et digt af en slags, hvor de indgår.

Diskussion: Hvilke slags ord vælger vi? Hvorfor, hvorfor ikke …


ØVELSE 2

Digte har form, ligesom et stykke musik, fx. Klassiske former, såsom rimede sonetter, har meget tydelige og bestemte formtræk. Litteraturhistorien er fuld af forskellige formkrav, fx bestemte versefødder, bestemte stavelsesantal, bestemt antal ord pr. linje, bestemte rimtyper og rimskemaer, og så videre. I dag skrives de fleste digte på frie vers (i litterære digtudgivelser), men også i dag er der mange eksempler på formkrav, klassiske eller nyopfundne. Man kan argumentere for at frie vers også arbejder med formkrav. Det er mere flydende og diffuse krav, men der arbejdes naturligvis stadig med klang, rytme og meget andet.

I denne øvelse skal du bruge et simpelt formkrav, nemlig akrostikon, hvor de forreste bogstaver i linjerne danner et ord. Vælg et af ordene fra den foregående øvelse, og prøv at skrive et digt hvor ordet dannes af de første bogstaver i linjerne.

Du kan også prøve mesostikon, hvor et el. flere bogstaver på en bestemt plads inde i ordene læst lodret danner et ord. – Eller selvfølgelig finde på et andet system …

Diskussion: fordele og ulemper ved formkrav …

Ingen kommentarer:

Send en kommentar